Kalankasvatus lähirehulla, lasiin pullotettu vesi, vähäpäästöiset perämoottorit ja edistyksellinen jätevedenpuhdistus tekevät kaikki ympäristötekoja, joilla Itämeren vointia voidaan edesauttaa. Myös kuluttajalla on mahdollisuus valinnoillaan auttaa Itämeren tilan parantamisessa.

  • Evinrude Suomi
  • Mixtec Oy
  • HSY
  • Raisioaqua
Rabbe Nerdrum maajohtaja, Evinrude Suomi

Se vihreämpi perämoottori

Veneilyssä Itämereen vaikuttavat ympäristöteot kytkeytyvät paljolti perämoottorin valintaan. Vihreyttä voidaan arvioida paljonko päästöjä moottorin käytöstä aiheutuu tai kuinka pitkä huoltoväli öljyn vaihtoineen on.

– On kaikkien intresseissä, että Itämeren tila kohenee. Pääsääntöisesti veneilijöitä kiinnostaa perämoottorin ympäristöystävällisyys. Konkreettiseen ostopäätökseen vaikuttavat moottorin bensankulutus tai huoltoväli. Meidän moottoreissamme kulutus on jopa 15 prosenttia matalampi kuin kilpailijoilla ja huoltoväli viisi vuotta, sanoo Rabbe Nerdrum, Suomen Evinruden maajohtaja.

Mitä vähemmän kulutusta, sitä ympäristöystävällisempi moottori.

– Vuonna 2004 esiteltiin Evinruden kehittämä E-TEC -laihaseostekniikkaa hyödyntävä moottori, jossa polttoaineen suoraruiskutustekniikka oli niin hieno, että luvut olivat huomattavasti alhaisempia kuin nelitahtimoottoreissa. Vuonna 2014 markkinoille tuotu G2-moottori oli edellistä vihreämpi, ja tälle syksylle odotamme jälleen uutta lanseerausta - moottorimme vastaavat tämä päivän ympäristöystävällisyysvaateisiin, Nerdrum toteaa.

Yhteystiedot:
Puh. 040 561 4948
Sähköposti: rcn@frydenbo.no
Kotisivu: evinrude.fi

Patrick Pinomaa Business Unit Manager, Mixtec Oy

Raikasta juoda, kaunista katsoa

Euroopassa myydään vuosittain kymmeniä miljardeja vesipulloja, ja ympäristöstä välittävä kuluttaja onkin alkanut tiedostaa yhä syvemmin muoviin liittyviä ongelmia.

– Veden tarjoiluun ravintoloissa, kahviloissa ja toimistoissa on olemassa ympäristöystävällinen vaihtoehto, kertoo Patrick Pinomaa, Business Unit Manager, Mixtec Oy:stä.

Thoreau-vesijärjestelmä liitetään ravintolan, kahvilan tai toimiston vesijohtoverkkoon, ja samasta laitteesta saadaan jäähdytettyä lähivettä kuplilla tai ilman. Thoreaun käyttöönotto pienentää yritysten hiilijalanjälkeä, kun luontoa ei kuormiteta pullojen edestakaisilla kuljetuksilla.

– Vesi tarjoillaan asiakkaille eleganteissa lasipulloissa, jotka pestään uusiokäyttöä varten. Muovipulloista on todella helppoa luopua ja tehdä näin merkittävä ympäristöteko, jota käyttäjät arvostavat.

– Puhdas vesi ja puhdas Itämeri ovat meille tärkeitä arvoja. Thoreau-vesi on aidosti ekologinen valinta ja siirrämme hyvää eteenpäin tukemalla lahjoituksin Puhdas Itämeri -kampanjaa, Pinomaa sanoo.

Yhteystiedot:
Puh. 098 623 6600
Sähköposti: patrick.pinomaa@mixtec.fi
Kotisivu: thoreau.fi

Mari Heinonen jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja, HSY

Työtä puhtaamman Itämeren puolesta

Itämeren alueen asutus, maatalous ja teollisuus kuormittavat Itämerta kukin osaltaan. Helsingin alueen yli miljoonan asukkaan, teollisuuden ja palveluiden jätevedet kulkevat HSY:n jätevesipuhdistamoiden kautta, puhdistuvat ja lopulta sekoittuvat meriveteen.

Puhdistamon tehtävänä on puhdistaa jätevettä, jotta se vaikuttaisi Itämeren tilaan mahdollisimman vähän.

– Pyrimme puhdistamaan jäteveden parhaalla mahdollisella tavalla ja olemme jo pitkään olleet Itämeri-sitoumuksessa mukana, sanoo Mari Heinonen, HSY:n jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja.

Jäteveden puhdistumisen osalta kehitys on ollut positiivista. Kuormitus on oleellisesti pienentynyt vuosikymmenten saatossa.

– Teemme jatkuvaa kehitystyötä ja etsimme aktiivisesti ratkaisuja jätevesiongelmaan. Uusi puhdistamomme Blominmäki valmistuu 2021 Pohjois-Espooseen. Siellä otetaan jälleen uusi harppaus fosforiarvojen saamiseksi vieläkin matalammalle tasolle, Heinonen toteaa.

Yhteystiedot:
Puh. 09 156 11
Sähköposti: mari.heinonen@hsy.fi
Kotisivu: hsy.fi

Tomi Kantola liiketoimintajohtaja, Raisioaqua

Syödään Itämeri parempaan kuntoon

alankasvatuksessa kalojen ruokintaratkaisuilla on suuri vaikutus toiminnan ympäristöystävällisyyteen.

– Itämeren hyvinvointi kasvaa Benella-kalojen kulutuksen kautta. Raisioaquan Benella-tuotteet löytyvät kaupan kalatiskeiltä: syömällä Benella Kirjolohta, Siikaa ja Kuhaa Itämeri herkutellaan parempaan kuntoon, kertoo Tomi Kantola, Raisioaquan liiketoimintajohtaja.

– Benella-kalat on ruokittu ja kasvatettu Baltic Blend -Itämerirehulla, joka sisältää Itämeren kaloista tehtyä kalajauhoa ja -öljyä. Rehun raaka-aineena käytetään Itämeren silakka- ja kilohailikantaa, ja kun nostamme kalaa kuivalle maalle, poistamme käytännössä ravinteita merestä.

Lähirehu varmistaa, että ravinteet kiertävät eikä niitä tuoda ulkomaisen kalajauhon muodossa Itämereen lisää.

– Jokainen Itämerirehullamme kasvatettu kalakilo vähentää Itämereen päätyvää fosfori- ja typpikuormaa. Itämerirehuun tarvittavien raaka-aineiden myötä nostamme Itämerestä enemmän fosforia kuin koko Suomen kalankasvatuselinkeino sitä sinne tuottaa, Kantola painottaa.

Yhteystiedot:
Puh. 050 65 304
Sähköposti: tomi.kantola@raisio.com
Kotisivu: benellakala.fi